Uroczystość Wszystkich Świętych to z jednej strony dzień zadumy i refleksji nad przemijaniem. Z drugiej zaś, okazja do spróbowania smakołyków, które są tradycyjnie sprzedawane na okolicznych straganach. Uwielbiana pańska skórka ewoluowała, nabyć można jej zupełnie nowe rodzaje. Tego smaku niewielu s...
Pańska skórka to słodki symbol Warszawy, od lat sprzedawany na stoiskach przy cmentarzach w okresie celebrowania dnia Wszystkich Świętych. Ten różowy, delikatny przysmak z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy tylko kilka prostych składników.
W Polsce 1 listopada, czyli w dzień Wszystkich Świętych, nieodłącznym elementem wizyty na cmentarzu są tradycyjne słodycze. W Warszawie króluje pańska skórka, twarde i klejące cukierki zawijane w pergamin. W Krakowie również na straganach kupimy cuki...
Zazwyczaj się ich pozbywamy. Tak naprawdę jest to cenna rzecz i wielu ludzi nie zna ich zastosowania, dlatego najczęściej lądują w koszu na śmieci. To błąd. Obierki z ogórka są mega pomocne w łazience, a przygotowana z nich pasta to oręż w walce z ch...
Sadownicy, którzy postawili na przetrzymanie śliwek w chłodniach, przyznają, że w tym roku nie była to dobra decyzja. W zależności od odmiany zysków albo nie ma, albo są rozczarowująco niskie. Artykuł Skórka za wyprawkę: przechowanie śliwek nie opła...
Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale nie wszystkie nadają się do przygotowania w ten sam sposób. Młode zwykle jemy ze skórką, bo są delikatne i pełne wartości, natomiast starsze budzą sporo wątpliwości. Ich skórka z czasem twardnieje, a w niekorzystn...
To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego prz...
Prezydenta, który działa na korzyść Kremla, nie sposób nazwać patriotą, nawet jeśli z jego ust nie przestaje płynąć „tylko Polska, tylko Polacy„. Zamiast walczyć z „banderyzmem” lepiej się od Ukrainy uczyć obrony przed dronami. Nawrockiemu pomyliły s...
Wyglądają jak frytki, smakują jak połączenie purée z chrupiącą tempurą, a internet ma na ich punkcie totalnego świra. Japońskie frytki z TikToka podbijają kuchnie w Polsce i trudno się dziwić: są proste, efektowne i uzależniające.
W pieczonych kurczak chrupiąca skórka to coś, o czym marzą niemal wszyscy. Nie ma nic bardziej rozczarowującego niż piękny, złocisty drób, którego skóra jest gumowata i ciągnąca się. Zamiast jednak płakać nad udkiem z piekarnika, sięgnij po sprawdzon...