W Polsce 1 listopada, czyli w dzień Wszystkich Świętych, nieodłącznym elementem wizyty na cmentarzu są tradycyjne słodycze. W Warszawie króluje pańska skórka, twarde i klejące cukierki zawijane w pergamin. W Krakowie również na straganach kupimy cukierki, ale znane pod nazwą "trupi miodek" — z karme...
źródło: https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/panska-skorka-i-trupi-miodek-poznaj-slodkie-zwyczaje-wszystkich-swietych/mfje4r5
dodano: 2025-11-02 08:31:23
Inne znaleziska:
Tradycyjna pańska skórka, jak z Warszawy. Przygotowanie tego przysmaku to bułka z masłem.
g.pl
Pańska skórka to słodki symbol Warszawy, od lat sprzedawany na stoiskach przy cmentarzach w okresie celebrowania dnia Wszystkich Świętych. Ten różowy, delikatny przysmak z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy tylko kilka prostych składników.
g.pl, 2025-10-28 19:34:16
2025-10-28 19:34:16
Już nie pańska skórka. Teraz tym handlują pod cmentarzami. Nowy trend zaskoczy Polaków
biznesinfo.pl
Uroczystość Wszystkich Świętych to z jednej strony dzień zadumy i refleksji nad przemijaniem. Z drugiej zaś, okazja do spróbowania smakołyków, które są tradycyjnie sprzedawane na okolicznych straganach. Uwielbiana pańska skórka ewoluowała, nabyć możn...
biznesinfo.pl, 2025-11-01 11:14:08
2025-11-01 11:14:08
Deweloperzy lubią „obwarzanki” i kurorty. A co lubią klienci?
parkiet.com
W sześciu największych miastach deweloperzy wybudowali w ubiegłym roku ok. 45 tys. mieszkań i domów. W mniejszych ośrodkach powstało ich prawie dwa razy tyle, bo aż 80 tysięcy – wynika z analiz firmy doradczej JLL. Co oferuje rynek wtórny?
parkiet.com, 2025-08-24 08:23:05
2025-08-24 08:23:05
kopalniawiedzy.pl
Gdy w 1897 roku w Amsterdamie sprzedano tę niezwykle ekspresyjną rzeźbę płaczącego chłopca, jej autorstwo przypisywano Michałowi Aniołowi. Już wówczas taka atrybucja musiała budzić poważne wątpliwości - dzieło sprzedano za 320 guldenów. Była to wówcz...
kopalniawiedzy.pl, 2025-09-09 13:07:05
2025-09-09 13:07:05
Profesor Jan Miodek na pokładzie pociągu! Wykład językoznawcy podczas przejazdu Kolei Dolnośląskich
24jgora.pl
Dolnośląski Festiwal Nauki po raz kolejny łączy podróż z nauką! W poniedziałek, 22 września 2025 r., na trasie Wrocław Główny – Legnica odbędzie się wyjątkowy przejazd z wykładem profesora Jana Miodek. Znany językoznawca, gramatyk normatywny i charyz...
24jgora.pl, 2025-09-19 11:12:23
2025-09-19 11:12:23
Tak idealnie usmażysz rybę. Będzie soczysta w środku, ale z chrupiącą skórką
pysznosci.pl
To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego prz...
pysznosci.pl, 2025-07-22 16:29:02
2025-07-22 16:29:02
Mirosław Skórka, przewodniczący Związku Ukraińców: lekcja patriotyzmu dla Nawrockiego
oko.press
Prezydenta, który działa na korzyść Kremla, nie sposób nazwać patriotą, nawet jeśli z jego ust nie przestaje płynąć „tylko Polska, tylko Polacy„. Zamiast walczyć z „banderyzmem” lepiej się od Ukrainy uczyć obrony przed dronami. Nawrockiemu pomyliły s...
oko.press, 2025-08-28 19:25:05
2025-08-28 19:25:05
Przetrzyj kabinę tą skórką. Brud i kamień nie zostaną ani minuty dłużej
shareinfo.pl
Zazwyczaj się ich pozbywamy. Tak naprawdę jest to cenna rzecz i wielu ludzi nie zna ich zastosowania, dlatego najczęściej lądują w koszu na śmieci. To błąd. Obierki z ogórka są mega pomocne w łazience, a przygotowana z nich pasta to oręż w walce z ch...
shareinfo.pl, 2025-09-25 10:32:18
2025-09-25 10:32:18
Skórka za wyprawkę: przechowanie śliwek nie opłaciło się
sad24.pl
Sadownicy, którzy postawili na przetrzymanie śliwek w chłodniach, przyznają, że w tym roku nie była to dobra decyzja. W zależności od odmiany zysków albo nie ma, albo są rozczarowująco niskie. Artykuł Skórka za wyprawkę: przechowanie śliwek nie opła...
sad24.pl, 2025-10-21 12:29:11
2025-10-21 12:29:11
Czy można jeść stare ziemniaki ze skórką? To nie jest takie oczywiste!
pysznosci.pl
Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale nie wszystkie nadają się do przygotowania w ten sam sposób. Młode zwykle jemy ze skórką, bo są delikatne i pełne wartości, natomiast starsze budzą sporo wątpliwości. Ich skórka z czasem twardnieje, a w niekorzystn...
pysznosci.pl, 2025-11-05 19:21:16
2025-11-05 19:21:16