Pańska skórka to słodki symbol Warszawy, od lat sprzedawany na stoiskach przy cmentarzach w okresie celebrowania dnia Wszystkich Świętych. Ten różowy, delikatny przysmak z łatwością można przygotować w domu. Wystarczy tylko kilka prostych składników.
Uroczystość Wszystkich Świętych to z jednej strony dzień zadumy i refleksji nad przemijaniem. Z drugiej zaś, okazja do spróbowania smakołyków, które są tradycyjnie sprzedawane na okolicznych straganach. Uwielbiana pańska skórka ewoluowała, nabyć możn...
W Polsce 1 listopada, czyli w dzień Wszystkich Świętych, nieodłącznym elementem wizyty na cmentarzu są tradycyjne słodycze. W Warszawie króluje pańska skórka, twarde i klejące cukierki zawijane w pergamin. W Krakowie również na straganach kupimy cuki...
Tradycyjna górska chata z nowoczesnym wnętrzem pełnym światła. Projekt edit! architects pokazuje, jak połączyć regionalną formę z współczesnym komfortem.
To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego prz...
Prezydenta, który działa na korzyść Kremla, nie sposób nazwać patriotą, nawet jeśli z jego ust nie przestaje płynąć „tylko Polska, tylko Polacy„. Zamiast walczyć z „banderyzmem” lepiej się od Ukrainy uczyć obrony przed dronami. Nawrockiemu pomyliły s...
Zazwyczaj się ich pozbywamy. Tak naprawdę jest to cenna rzecz i wielu ludzi nie zna ich zastosowania, dlatego najczęściej lądują w koszu na śmieci. To błąd. Obierki z ogórka są mega pomocne w łazience, a przygotowana z nich pasta to oręż w walce z ch...
Sadownicy, którzy postawili na przetrzymanie śliwek w chłodniach, przyznają, że w tym roku nie była to dobra decyzja. W zależności od odmiany zysków albo nie ma, albo są rozczarowująco niskie. Artykuł Skórka za wyprawkę: przechowanie śliwek nie opła...
Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale nie wszystkie nadają się do przygotowania w ten sam sposób. Młode zwykle jemy ze skórką, bo są delikatne i pełne wartości, natomiast starsze budzą sporo wątpliwości. Ich skórka z czasem twardnieje, a w niekorzystn...
Wyglądają jak frytki, smakują jak połączenie purée z chrupiącą tempurą, a internet ma na ich punkcie totalnego świra. Japońskie frytki z TikToka podbijają kuchnie w Polsce i trudno się dziwić: są proste, efektowne i uzależniające.