Płatki gryczane, choć nie są tak popularne, jak płatki owsiane, stanowią doskonałą propozycję na śniadanie. Dostarczają mnóstwa witamin i składników pokarmowych, dbają o jelita i układ krwionośny. Ponadto są naturalnie bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny. Z wprowadzenia ich do diety szczegó...
Jeśli lubisz słodycze, pokochasz tę słodką przekąskę. Jest dostępna w każdym sklepie spożywczym, a o wiele zdrowsza i smaczniejsza, niż batony czy cukierki, które najczęściej zawierają jedynie puste kalorie. Możesz po nią sięgać regularnie, choć lepi...
Lato sprzyja kulinarnym eksperymentom, a jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw — cukinia — staje się coraz popularniejszym składnikiem nietypowych dań. W tym sezonie warto wypróbować wyjątkowy przepis na ketchup z cukinii siostry Anastazji. Ten un...
Jajecznica z pieczarkami to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wartościowych dań, które możesz przygotować w kilka minut. Połączenie delikatnych jajek i aromatycznych pieczarek daje posiłek pełen białka, witamin i minerałów, który syci...
Jajecznica z warzywami to coś więcej niż szybkie śniadanie – w odpowiednim wydaniu staje się posiłkiem pełnym smaku i wartości odżywczych. Wystarczy dodać kilka prostych składników, by zwykłe jajka zmieniły się w danie, które wspiera zdrowie i dostar...
Śniadanie często uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, a jego odpowiednie skomponowanie ma duże znaczenie dla zdrowia i dobrego startu w nowy dzień. Ten mus nie tylko wspiera pracę jelit, ale też jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Jesienią nie ma lepszego śniadania niż rozgrzewająca owsianka z dynią, przyprawami i nutą kawy. To połączenie nie tylko pobudza i syci, ale też działa zbawiennie na układ trawienny i koncentrację. Wystarczy kilka łyżek tego dodatku, by zwykła owsiank...
Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kaszy gryczanej na słono – z gulaszem, sosem albo w sałatce. Mało kto gotuje ją na śniadanie, a niepalona kasza gryczana doskonale się do tego nadaje. Świetnie smakuje z miodem i owocami, a przy tym jest pełna wart...
Zdrowe odżywianie to klucz do dobrego samopoczucia i wyglądu. Wiele osób na śniadanie przygotowuje owsiankę, która jest bardzo wartościowym wyborem dla naszego organizmu. Chcąc jednak, by była jeszcze zdrowsza, możemy dodać do niej 2 łyżeczki pewnego...
Możesz lekko je podprażyć i posypać nimi owsiankę albo wrzucić do środka już na etapie gotowania. Świetnie smakują, przyjemnie chrupią i są bogate w łatwo przyswajalne żelazo. Zwłaszcza jesienią, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, śniadani...
Wiele osób na śniadanie zjada owsiankę. Jest to zdrowy wybór, jednak nie dla każdego. Okazuje się bowiem, że płatki owsiane mogą dla niektórych osób być szkodliwe i nie powinny znaleźć się w ich jadłospisie. Sprawdź, komu nie służy owsianka, a także,...