Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale nie wszystkie nadają się do przygotowania w ten sam sposób. Młode zwykle jemy ze skórką, bo są delikatne i pełne wartości, natomiast starsze budzą sporo wątpliwości. Ich skórka z czasem twardnieje, a w niekorzystnych warunkach może gromadzić związki, których lepi...
Do Polski trafiły dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł ziemniaki jako prezent dla ukochanej Marysieńki. Roślina, która początkowo miała wyłącznie cieszyć oko, z czasem na stałe zajęła miejsce na talerzach. Dziś wielu z nas nie wyobr...
Czasem zdarza się, że otwierasz opakowanie mięsa mielonego z myślą o szybkim obiedzie, a tam... niespodzianka. Mięso jest szare i wygląda mało apetycznie. Pojawia się więc pytanie – czy nadal nadaje się do jedzenia, czy jednak lepiej go nie ryzykować...
Wrzesień to najlepszy czas na grzybobranie. Nadal możemy liczyć na ciepłe i słonecznie dni, ale nieco niższe temperatury powietrza będą mogły podtrzymać wilgoć, potrzebną do rozwoju owocników. Jednak nie wszyscy decydują się na samodzielne zbiory. Bo...
Jedną z pierwszych rzeczy, na którą powinniśmy zwracać uwagę, podczas kupowania produktów spożywczych jest czas ich przydatności do spożycia. Okazuje się jednak, że w zależności od napisu, który widnieje na opakowaniu produktu, musimy go albo bezwzgl...
Od 18 września 2025 r. obowiązują nowe przepisy. Zamiast obowiązkowej utylizacji, ziemniaki podejrzane o bakteriozę pierścieniową można sprzedać na konsumpcję. Ale tylko pod pewnymi warunkami. Artykuł Nowe przepisy: można sprzedać ziemniaki podejrza...
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale marzy ci się danie z makaronem? Jest na to sposób - szybki, prosty i, chociaż trudno w to uwierzyć, praktycznie bez kalorii i węglowodanów. Konjac na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły makaron. W Japonii znany j...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Nie ma chyba osoby, która nie kochałaby dań z ziemniaków. Najbardziej powszechne i jedne z najtańszych warzyw są jednocześnie bazą dla najsmaczniejszych i, niestety, często też najbardziej kalorycznych potraw. Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone z...
W diecie wysokobiałkowej stawiaj na chude mięsa (pierś z kurczaka/indyka, schab, chudą wołowinę), ryby i owoce morza (tuńczyk, dorsz, łosoś, krewetki), jaja, nabiał (skyr,... Artykuł Co można jeść w diecie wysokobiałkowej? pochodzi z serwisu .