Zabielanie zupy to niby prosta sprawa – łyżka śmietany i gotowe? Nie do końca. Wystarczy chwila nieuwagi, a śmietana się zwarzy, zostawiając w garnku nieapetyczne grudki i zepsuty smak. A przecież zabielona zupa powinna być kremowa, aksamitna i delikatna – taka, jak u mamy albo babci.
Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.
Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składni...
Pod stoiskami z węgierskimi langoszami na jarmarkach świątecznych i imprezach plenerowych ustawiają się zawsze ogromne kolejki. Polacy pokochali smażone na głębokim oleju drożdżowe placki z dodatkami. Nie musisz jednak czekać do urlopu, aby przypomni...
Co łączy śledzia pod pierzynką z lodami i tatarem wołowym? Co wspólnego mają twórcy kulinarni z cenioną na całym świecie tatuatorką? Jak wygląda ziemniak "Milion Dolarów"? Czy śmietana Łaciata wymiata? Na te i inne pytania znajdzi...
Nie tylko łasuchy uwielbiają bitą śmietanę. Jednak ten smakołyk nie zawsze wychodzi tak, jak powinien. Dlaczego śmietana nie chce się ubić? To wyjaśniamy w naszym artykule. Podpowiadamy, jak najlepiej zrobić bitą śmietanę.
Źle ubita śmietana może zaprzepaścić cały trud włożony w przygotowanie ciasta czy innego deseru. Warto przyłożyć się do tej czynności, gdyż wystarczy jeden fałszywy ruch, by zamiast puchu otrzymać masło. Zobacz, co zrobić, żeby bita śmietana była szt...
Dino kusi atrakcyjnymi cenami podstawowych produktów. Olej, mleko i śmietana powinny znaleźć się w każdej kuchni. Teraz kupimy je za przysłowiowe groszy w tej sieci supermarketów.
Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka szarlotki, to poznaj ten przepis. Gwarantuje on pyszny smak, któremu nikt się nie oprze. Szarlotka alpejska to prawdziwe niebo w gębie. Warto się o tym przekonać.
Zapomnij o ogórkowej i pomidorowej. Poniżej znajdziesz przepis na zupę, jakiej nigdy wcześniej nie jadłaś. Recepturę zdobyłem podczas wakacji i to najlepsza pamiątka, jaką z nich przywiozłem. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły.
Zupa z buraków to nie tylko barszcz. Ten świetny, słodko-warzywny krem jest jednocześnie orzeźwiający kwasowością śliwek i rozgrzewający głębokim, aromatycznym smakiem. Warto przywitać jesień tą niecodzienną kombinacją.