Gorzka czekolada to słodki przysmak, którego z całą pewnością nie warto sobie odmawiać. Zwłaszcza jeśli sięgamy po produkty wysokiej jakości – bogate w kakao, wolne od zbędnych dodatków i odpowiednio zbilansowane. Jak wybrać tę najlepszą wśród dostępnych na półkach? Dietetyczka dr Paulina Ihnatowicz...
Wiele osób przechodzi koło niej obojętnie, omijając ją wzrokiem podczas wybierania ryby na obiad ze smażalni. To jednak błąd, który warto szybko naprawić. Nie tylko jest jedną z najzdrowszych ryb, ale również najświeższą.
Renklody, te zapomniane skarby sadów, oferują nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne korzyści zdrowotne. Odkryj ich historię, wartości odżywcze oraz inspiracje kulinarne, które pozwolą ci cieszyć się ich dobroczynnym działaniem na co dzień. Dowie...
Jest nazywana „najzdrowszą dietą świata”, a badania wskazują, że redukuje ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, a nawet… depresji. Mowa oczywiście o diecie śródziemnomorskiej! Na czym polega ten sposób odżywania? Sprawdzamy!
Świetnie sprawdza się jako dodatek do gulaszów, można ją chrupać na kanapkach lub serwować z dodatkiem ulubionych dipów. Papryka niejedno ma imię, a właściwie to niejeden ma kolor. Pozornie może wydawać się, że wybór to głównie kwestia estetyki, ale...
Czy wiesz, że twoja poranna jajecznica może być prawdziwą bombą witaminową? Zapomnij o nudnym śniadaniu! Dietetyk zdradza sekret, jak przygotować jajecznicę, która nie tylko nasyci, ale także dostarczy ci mnóstwo energii i cennych składników odżywczy...
Kiedy stoję przed półką z jajkami w markecie, w mojej głowie zawsze pojawia się szereg wątpliwości. Z jednej strony staram się wybierać jajka oznaczone cyfrą 0, z drugiej strony patrzę na cenę. Do tego wszystkiego dochodzi przeglądanie wielu różnych...
Polacy uwielbiają kurczaka. Jego mięso jest uważane za zdrowe, łatwe do przygotowania i znajdziesz je w każdym sklepie. Jednak nawet najlepiej doprawiony drób w końcu się nudzi. Na szczęście istnieje świetna alternatywa, która jest równie odżywcza, a...
Wątróbka to jeden z najbardziej odżywczych, a jednocześnie najbardziej niedocenianych produktów w naszej kuchni. Bogata w żelazo, witaminy i białko, potrafi zdziałać cuda dla zdrowia – o ile wybierzemy odpowiedni jej rodzaj. Która z nich jest najzdro...
Gdy żar leje się z nieba, chętnie sięgamy po lody. Na rynku mamy ogromny wybór smaków. Jednak warto w domu wykorzystać kwiaty pachnącej lawendy i zrobić z nich lody lawendowe. Z dodatkiem białej czekolady przyniosą orzeźwienie i oczarują smakiem.
Wystarczy makaron i dobry sos pomidorowy, by latem zjeść w domu obiad jak we włoskiej restauracji. Cały sekret tkwi w aromatycznych, świeżych pomidorach. Właśnie teraz smakują najlepiej i są świetne na sos. A już z dodatkiem czekolady to kulinarne ar...