Czasem jajecznica stoi dłużej w hotelowym bufecie i trafia na talerz już chłodna. Zdarza się też, że ktoś pakuje porcję do pojemnika, zabiera ją do pracy i zjada po kilku godzinach na zimno. W takich sytuacjach wiele osób zastanawia się wtedy, czy taka jajecznica jest w ogóle bezpieczna do jedzenia...
Czasem zdarza się, że otwierasz opakowanie mięsa mielonego z myślą o szybkim obiedzie, a tam... niespodzianka. Mięso jest szare i wygląda mało apetycznie. Pojawia się więc pytanie – czy nadal nadaje się do jedzenia, czy jednak lepiej go nie ryzykować...
Wrzesień to najlepszy czas na grzybobranie. Nadal możemy liczyć na ciepłe i słonecznie dni, ale nieco niższe temperatury powietrza będą mogły podtrzymać wilgoć, potrzebną do rozwoju owocników. Jednak nie wszyscy decydują się na samodzielne zbiory. Bo...
Jedną z pierwszych rzeczy, na którą powinniśmy zwracać uwagę, podczas kupowania produktów spożywczych jest czas ich przydatności do spożycia. Okazuje się jednak, że w zależności od napisu, który widnieje na opakowaniu produktu, musimy go albo bezwzgl...
Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale nie wszystkie nadają się do przygotowania w ten sam sposób. Młode zwykle jemy ze skórką, bo są delikatne i pełne wartości, natomiast starsze budzą sporo wątpliwości. Ich skórka z czasem twardnieje, a w niekorzystn...
Menemen to tureckie śniadanie, które trochę przypomina szakszukę lub jajecznicę z pomidorami. Jednak to zupełnie inna potrawa. Obowiązkowym składnikiem jest zielona papryka i ostra papryczka chili. W Turcji jajecznica jest serwowana prosto z patelni.
Jajecznica z pieczarkami to jedno z najprostszych, a jednocześnie najbardziej wartościowych dań, które możesz przygotować w kilka minut. Połączenie delikatnych jajek i aromatycznych pieczarek daje posiłek pełen białka, witamin i minerałów, który syci...
Nie ma nic lepszego na deszczowy poranek niż sycące i aromatyczne śniadanie, które rozgrzewa od środka. Jajka na papryce, pomidorach i pikantnej włoskiej kiełbasy to właśnie taki hit. Jeśli nie zachęci cię słodycz pomidorów i kremowość żółtka, to wła...
Uwielbiam jajka na śniadanie, ale nie mogłabym codziennie jeść w kółko takiej samej jajecznicy. Dlatego szukam składników, które wprowadzają urozmaicenie, a przy okazji wzbogacają śniadanie o wartościowe składniki odżywcze. Moim ostatnim odkryciem je...
Z kosmosu wyglądają jak rajskie wyspy, otoczone turkusową wodą i rafami koralowymi. W rzeczywistości to zbrojne bastiony – z pasami startowymi długimi na trzy kilometry, portami głębokowodnymi i systemami rakietowymi. Morze Południowochińskie staje s...