Wydział Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego łączą siły z ogrodnikami produkującymi owoce i warzywa. Celem wspólnego wysiłku jest promocja zdrowego stylu życia, lokalnych produktów i sezonowości w diecie. Ważne jest zwiększenie świado...
Wilcze stołówki, łosie, żubry i pawie – to sąsiedzi Anny Szamrety towarzyszący jej podczas podróży konnej przez wschodnią Polskę. Autorka projektu „Jestem wiatrem” razem z psem Oro i koniem Mango odkrywa Polskę od strony, której nie zobaczysz z okna...
Lato to doskonała okazja, by zrobić domowe przetwory. Wśród nich prawdziwym skarbem są ogórki kiszone. Jeśli weki będziesz robić po raz pierwszy lub nie wiesz z jakiego przepisu skorzystać, mamy rozwiązanie. Siostra Anastazja kisi genialne ogórki, kt...
Nie potrzebujesz cukru, by dżem był słodki i aromatyczny – wystarczy odrobina soli, która wydobędzie naturalny smak owoców i sprawi, że domowe przetwory przebiją sklepowe gotowce. Ta nowa metoda szybko może stać się twoją ulubioną.
Choć ostatnio wszyscy marynują grzyby, Ewa Wachowicz poszła pod prąd. W octowej marynacie można umieścić właśnie grzyby, owoce, a także sezonowe warzywa. Gwiazda postawiła na dynię i podzieliła się pysznym przepisem.
W 2025 roku Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem" w Olsztynie obchodzi swoje 80-lecie. Spółdzielnia powstała 15 maja 1945 roku, a pierwszy sklep (przy ul. 1-go Maja, róg Mrongowiusza) w stolicy Warmii i Mazur został o...
W 2024 r. w Polsce było 24 793 ekologicznych producentów, co oznacza wzrost o 3,3 proc. w stosunku do 2023 r., zaś powierzchnia upraw ekologicznych osiągnęła 691 471,1 ha - o 8,7 proc. więcej - wynika z „Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Pol...
Z okazji obchodzonego 23 września 2025 roku Dnia Rolnictwa Ekologicznego w siedzibie IJHARS odbyła się konferencja dotycząca produkcji żywności oznaczanej zielonym liściem. Poniżej prezentujemy informację prasową zamieszczoną na internetowej stronie...
Za oknem wciąż słońce przeplata się z deszczem, ale jedno jest pewne – temperatury przez najbliższe miesiące będą spadać. Pora przestawić swoje menu na dania, które rozgrzewają od środka. W kuchni „halo tu polsat” przygotowaliśmy trzy przepisy inspir...
W czasach gdy coraz więcej mówi się o dbaniu o ekologię, konsumenci często zachęcani są do kupowania "zielonych" alternatyw dla produktów z tworzyw sztucznych. Jak jednak wykazują badania, niektóre z nich mogą być dla nas niebezpieczne.