Zapytaj rodziców o kanapki z kalarepą – na pewno nieraz mieli okazję skosztować tego warzywa pokrojonego w plasterki na kromce świeżego chleba wypiekanego w domu. Dziś rzadko sięgamy po kalarepę, chociaż jest to bardzo wdzięczne warzywo. W surówkach wypada o wiele lepiej niż seler.
Ilość odsłon: 4
źródło: https://pysznosci.pl/warzywo-hit-w-prl-u-dzis-zapomniane-robie-z-niego-surowke-bo-chroni-mozg-i-wspomaga-odchudzanie,7174259713718880a
dodano: 2025-07-03 10:24:03
Inne znaleziska:
W PRLu zajadano się nim kilka razy w tygodniu. Działał jak opatrunek na obolałe jelita
pysznosci.pl
Dawniej często gościł na polskich stołach, szczególnie w sezonie owocowym. Często pojawiał się w przedszkolnych podwieczorkach, a dziś króluje przede wszystkim w wersji instant. Domowy kisiel to nie tylko sentymentalny przysmak z dzieciństwa, ale rów...
pysznosci.pl, 2024-08-14 14:13:01
2024-08-14 14:13:01
Pyszne i pełne wartości warzywo. Kiedyś zajadała się nim biedota, a dziś staje się bardzo modne
pysznosci.pl
Czarna rzepa? Wielu z nas nawet nie zna jej smaku. Częściej kojarzymy to warzywo jako składnik kosmetyków niż sałatek. Na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Warto się nim zainteresować, zwłaszcza, że ma sporo właściwości zdrowotnych....
pysznosci.pl, 2024-09-13 11:28:02
2024-09-13 11:28:02
Zamiast masła dodaję sezonowe warzywo. Brownie wychodzi obłędnie puszyste
pysznosci.pl
Czy jest coś lepszego, niż kawałek słodkiego, obłędnie czekoladowego brownie? To jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Jest pyszne i... niezwykle kaloryczne. Istnieje sposób, aby nieco je "odchudzić". Wystarczy, że dodasz do niego trochę sezo...
pysznosci.pl, 2024-07-04 16:28:01
2024-07-04 16:28:01
Nowe warzywo dotarło do Polski. Zucchiolo może podbić nasze stoły
noizz.pl
W sklepach i na straganach w Polsce coraz częściej natknąć można się na ciekawie wyglądające, niespotykane wcześniej warzywo. Mowa o zucchiolo, które uprawiane jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, ale teraz także w Hiszpanii. Jest to krzyżówk...
noizz.pl, 2024-07-05 08:06:01
2024-07-05 08:06:01
Rozsyp pod selerem. Warzywo pójdzie w korzeń
domekiogrodek.pl
Seler to niezastąpione warzywo w naszych kuchniach. Składnik włoszczyzny, słynie ze swojego wyrazistego aromatu i smaku, a także wartości odżywczych.Seler można z powodzeniem uprawiać we własnym ogrodzie, choć trzeba tu przestrzegać kilku zasad i wdr...
domekiogrodek.pl, 2024-07-09 09:20:04
2024-07-09 09:20:04
Przechowuję czosnek według starej metody. Warzywo się nie psuje
domekiogrodek.pl
Czosnek uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Pochodzący z samodzielnej uprawy jest jeszcze bardziej wartościowy. Aby jednak na dłużej zachować jego walory odżywcze i smakowe, trzeba go odpowiednio przechowywać.Kiedy zbierać czosnek, by głów...
domekiogrodek.pl, 2024-07-11 14:54:03
2024-07-11 14:54:03
Latem jem pasztet, ale nie z mięsa. To warzywo sprawdza się w nim doskonale
pysznosci.pl
Pasztet kojarzy ci się ze świętami? Ten mięsny smakołyk rzeczywiście najlepiej smakuje zimą. Jednak gdy przygotujesz go w wersji wegetariańskiej, będzie lekki i delikatny. Można go nazwać wręcz letnim przysmakiem. Przygotujesz go szybko z warzywa, na...
pysznosci.pl, 2024-07-16 22:46:02
2024-07-16 22:46:02
Zamiast papryki, faszeruję inne warzywo. Na letni obiad jak znalazł
pysznosci.pl
Kiedy ogródek obfituje w pyszne warzywa, aż żal nie skorzystać z tych dobrodziejstw. Pyszne pomidory sprawdzą się nie tylko w sałatce czy na kanapce, ale również w wersji faszerowanej. To prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujesz w mgnieniu...
pysznosci.pl, 2024-07-19 13:58:02
2024-07-19 13:58:02
Zamiast ogórków Strzelczyk upycha w słoikach inne warzywo. Smak to
pysznosci.pl
Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?
pysznosci.pl, 2024-07-23 20:29:02
2024-07-23 20:29:02
Ni to brokuł, ni to szparagi. Nowe warzywo podbija polskie sklepy. Podaj je do obiadu zamiast kalafiora
fakt.pl
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
fakt.pl, 2024-07-25 17:53:02
2024-07-25 17:53:02