Drugi dzień świąt to idealny moment, by sięgnąć po to, co zostało po Wigilii i zamienić resztki w prawdziwy domowy hit. Karkówka duszona ze śliwkami z kompotu i ziemniakami z poprzedniego dnia. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos jest prosty i niezawodny na świąteczny obiad. Miękka, soczysta, aromaty...
Nie masz dużo czasu, a nagle pojawili się goście? A może masz ochotę zjeść coś pysznego po pracy? Spokojnie, faszerowane pieczarki ratują sytuację! W 20 minut wyczarujesz efektowne danie, które wygląda jak z dobrej restauracji. Idealne w wersji weget...
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły chlebek, ale wystarczy oderwać kawałek, aby odkryć aromatyczne wnętrze pełne sera i ziół. To właśnie ta niespodzianka powoduje, że chlebek ziołowy z serem robi ogromne wrażenie na domownikach i gościach. Delika...
Chociaż temperatura za oknem teraz nieco skoczyła w górę, trzeba już przygotować repertuar na chłodniejsze dni. Zupa gulaszowa w węgierskim stylu doskonale rozgrzewa po jesiennym spacerze, a przy okazji jest tak sycąca, że z powodzeniem zastąpi drugi...
Trudno o bardziej klasyczne śniadanie niż jajka w najróżniejszych formach. Jajecznica zaś należy do moich absolutnych ulubieńców, a od kiedy spróbowałam wersji po bałkańsku, nie mam już ochoty jeść żadnej innej.
Karkówka po cygańsku, to pyszne i sycące danie dla całej rodziny, które możemy przygotować na kilka dni do przodu. Charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem, dzięki odpowiedniemu marynowaniu oraz przygotowaniu karkówki. Artykuł Karkówka po cygań...
Kapusta po czesku od lat gości na czeskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. To proste danie zachwyca intensywnym aromatem i wyrazistym smakiem, a przy tym świetnie pasuje do pieczonych mięs i ryb. Chociaż u nas najczęściej przygotowuje się ka...
Karkówka pieczona w plastrach w wersji bardzo zimowej, to pyszny pomysł np. na świąteczny obiad. Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi niesamowicie miękkie i soczyste.
Jeszcze niedawno troska o dobrostan pracowników utożsamiana była głównie z dodatkowymi benefitami, takimi jak karty multisport czy popularne owocowe czwartki. Jednak na naszych oczach zachodzi fundamentalna zmiana paradygmatu postrzegania tego zagadn...
W czasach PRL-u wołowina była towarem luksusowym – można było pomarzyć o polędwicy czy rostbefie. O wiele bardziej dostępna była łata, którą również ceniono za wyrafinowany smak i wartości odżywcze. Dzisiaj nieczęsto gości na naszych stołach, co jest...