Jeśli nie należysz do fanek albo fanów "kanonicznej" wersji kompotu z suszonych owoców, który trafia na wigilijny i świąteczny stół, bardzo prawdopodobne, że skusisz się na nieco inne, wzbogacone wydanie tego napoju. Taki kompot robię co roku, cieszy się uznaniem i szybko znika. Lubią go nawet najmł...
Suszenie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania aromatu lasu na cały rok, ale jest jeden problem: po przyrządzeniu suszone grzyby potrafią być twarde lub gorzkie. Da się tego uniknąć, jeśli zamiast popularnej metody, użyjesz innego płynu do m...
Jeśli cokolwiek może przebić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, to prawdopodobnie będą to pierogi z tym farszem. W delikatnym cieście zamknięta jest kiszona kapusta, która subtelnie łagodnieje podczas smażenia na maśle razem z drobno posiekaną...
Przez lata sądziłam, że kompot z suszu po prostu musi mieć w sobie odrobinę goryczki. Dopiero kiedy zaczęłam gotować go samodzielnie, odkryłam, że to mit - i że jeden, zaskakująco prosty błąd może zupełnie zepsuć świąteczny smak. Od tamtej pory mój k...
Kompot z suszu to nieodłączny element polskiej kolacji wigilijnej, który od pokoleń gości na świątecznych stołach. Jego obecność wynika z dawnych zwyczajów, kiedy zimą brakowało świeżych owoców, a suszone jabłka, gruszki czy śliwki stanowiły podstawę...
Planując własną grządkę z truskawkami, warto pamiętać o odpowiednim terminie sadzenia. Sierpień to moment, w którym natura sprzyja ogrodnikom: temperatury stają się łagodniejsze, a opady deszczu pomagają młodym roślinom szybciej się przyjąć. Właśnie...
Kłosy, czyli kluski z makiem, to jedna z najbardziej symbolicznych potraw wigilijnych na Mazowszu. Dawniej wierzono, że ich długość i grubość wróżą obfite plony pszenicy w nadchodzącym roku. Dziś to nie tylko smak tradycji, ale też sposób na zachowan...
Zapach tradycyjnych potraw, świąteczna oprawa i przywiązanie do lokalnych zwyczajów zdominowały sobotnie spotkanie w Park Hotelu Łysoń w Inwałdzie. 13 grudnia odbyła się tam 26. edycja Konkursu Potraw Regionalnych „Stół Wigilijny”, który od lat groma...
Barszcz czerwony jest jedną z niewielu zup, jaka gości na naszych stołach w Wigilię. Podaje się go z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Na etapie przyrządzania zupy mogą pojawić się różne problemy. Jednym z najczęstszych jest nagła utrata koloru,...