Placki ziemniaczane są znane nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami. Uwielbiają je Niemcy, Czesi, Francuzi, Litwini i Ukraińcy. Mało tego na punkcie „potato pancakes” oszaleli również Amerykanie. W naszym kraju ten specjał serwujemy według tradycyjnej receptury i z rzadka dec...
Litewskie placki ziemniaczane to danie, które wykonasz w mgnieniu oka. Jesteśmy przekonani, że zachwyci ono podniebienia twoich gości i co ważne, na zakup składników do przygotowania tej potrawy nie wydasz fortuny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Placki ziemniaczane od pokoleń królują na polskich stołach. To jedno z tych dań, które można przygotować szybko i bez skomplikowanych składników. Klasyczna wersja jest chrupiąca, sycąca i aromatyczna, ale coraz więcej osób poszukuje zdrowszych altern...
Placki ziemniaczane to jeden z klasyków polskiej kuchni, ale niestety nie każdy ma czas i chęci, żeby stać długi czas przy tarce i walczyć z twardymi ziemniakami. Na szczęście jest prostszy sposób z wykorzystaniem narzędzia które większość z nas ma w...
Placuszki z cukinii są o wiele lżejsze od ziemniaczanych i idealnie komponują się ze świeżymi dodatkami. Wystarczy lekki sosik, rukola i soczyste pomidorki, aby danie było sycące, pożywne i kompletne. Dodaj do nich trochę twardego sera, a będą smakow...
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, ale ich chrupkość potrafi pozostawiać wiele do życzenia. Sprawdź, jak jeden składnik może całkowicie zlikwidować problem.
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Chcąc jednak, by smakowały idealnie i były chrupiące oraz złociste, warto wypróbować dość zaskakującą dla niektórych metodę, jaką jest przyrządzenie ich bez użycia mąki. Podpowiadamy, jak zrobić...
Placki ziemniaczane zazwyczaj jemy z dodatkiem śmietany, gulaszu lub sosu grzybowego. Chyba najbardziej kontrowersyjnym sposobem podania tego dania jest posypanie ich cukrem, ale nawet to nie dorównuje temu, co dodają do nich nasi zachodni sąsiedzi.
Chrupiące, złociste i pełne smaku – takie są łódeczki z ziemniaków z air fryera, które przygotujesz w zaledwie pół godziny. Ten prosty przepis pozwala stworzyć idealną przekąskę lub dodatek do obiadu, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Czy frytki mogą być jeszcze bardziej chrupiące i zaskakujące? Jurek Sobieniak udowadnia, że tak! Jego ziemniaczane churros to pomysł na przekąskę, która łączy domową prostotę z hiszpańskim sznytem. Delikatne w środku, złociste i chrupiące na zewnątrz...
Choć na pierwszy rzut oka kotlety te mogą wyglądać jak klasyczne mielone, wystarczy zajrzeć nieco głębiej, by odkryć inne ich oblicze - dodatek warzyw, płatków ziemniaczanych i koncentratu pomidorowego nadaje bowiem propozycji Jurka Sobieniaka zupeł...