Czy biały nalot na kapuście jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, ponieważ brzmi: to zależy. Od czego? W głównej mierze od tego, czy mamy do czynienia z pleśnią, czy kożuchem fermentacyjnym. A to ma znaczenie. I to spore.
Jesienią i zimą znacznie częściej jemy kiszoną kapustę. I bardzo dobrze, bo ma świetny wpływ na odporność i poprawia trawienie. Lepiej jednak nie kupować jej na zapas i wiedzieć, jak rozpoznać, że jest zepsuta. Sygnały nie zawsze są oczywiste.
Prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – golonkę wieprzową. Z nadejściem jesieni chętnie wracamy do takich ciężkich, sycących potraw. A wieprzowa goleń jest ich niekwestionowaną królową.
Czekolady trudno sobie odmówić. Jednak, co robić, gdy widzimy biały nalot na tym smakołyku? Jeść, czy nie jeść? Tej kwestii warto się przyjrzeć bliżej.
Szukając pomysłu na prosty, a jednocześnie niebanalny obiad, warto sięgnąć po pierś z kurczaka na kapuście. To danie nie tylko zaskakuje smakiem, ale również stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego schabowego. Łączenie delikatnego kurczaka z kap...
Młoda kapusta to prawdziwy skarb, który warto włączyć do swojej diety. Ta soczysta i pełna witamin warzywa jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa. W przeciwieństwie do ciężkiej, zimowej kapusty kiszonej, młoda kapusta jest łatwa do strawi...
Ta surówka z kiszonej kapusty pasuje do niemal każdego dania. Zjesz ją ze smakiem dzięki wyjątkowemu dodatkowi. Zastąpisz nim olej, a surówka wyjdzie pyszie jak nigdy dotąd.
Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to potrawa z surowych warzyw. Jest jednak pewien rodzaj tego przysmaku, który występuje w wersji nie tak znowu surowej. Zasmażana kapusta kiszona to nieco zapomniany, ale doskonały dodatek do obiadu.
Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także tak zdrowa, że powinni sprzedawać ją w aptekach. Wystarczy połączyć kilka składników, by tak podrasować zwykłą surówkę z kiszonej kapusty, by zmieniła się nie do poznania. I niby mówi się, że dobrego nie t...
Chrupiąca, kwaśna kapusta kiszona to nieodłączny element polskiej kuchni. Jej przygotowanie w domu może wydawać się skomplikowane, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy poradzi sobie z tym zadaniem. Jakie są sekrety idealnej kiszonki? Jakie przyprawy...
Legendarny, dosłownie i w przenośni, gulasz segedyński to niezwykłe połączenie mięsa i kapusty kiszonej. Niezwykłe, bo choć czasem przygotowujemy dania o podobnym zestawie składników, to rzadko kiedy w taki właśnie sposób. Oto przepis.