Wobec zbliżającej się jesieni chętnie eksperymentujemy z kiszonkami. Jednak kapusta, obok ogórków, należy do naszego stałego repertuaru. Doświadczeni raczej wiedzą, ale początkującym warto przypomnieć najczęstszy powód psucia się kapusty.
Kiszona kapusta jest ulubionym dodatkiem obiadowym wszystkich Polaków. Czas na kiszenie, ale zapomnij, aby robić to w beczce. Istnieje znacznie lepszy sposób. Poznaj go, a kapustę będziesz przygotowywać tylko tą metodą. Dokładną instrukcję znajdziesz...
Podczas inspirowania się trikami kulinarnymi rodem z mediów społecznościowych warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Brak tych cech może na przykład sprawić, że posłuchamy się pewnej nietypowej porady i zamiast zrobić zdrowe ogórki kiszone, przyrząd...
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Jak zapewnić pieczonemu mięsu odpowiednią miękkość i właściwą strukturę? Wszystko sprowadza się do odpowiedniej obróbki. Oto, jak zapewnić sobie, by pierś z kaczki była zawsze miękka i soczysta.
Wakacje to idealny moment na przygotowanie wyśmienitych przetworów na zimę. Jak co roku królują oczywiście ogórki kiszone. Warzywa na przetwory najczęściej kupujemy u lokalnych sprzedawców, na targowiskach. Podczas zakupów zwracaj uwagę na kilka szcz...
Długo myślałam, że cały sekret kiszonek mojej babci to odpowiedni rodzaj ogórków. Jednak babcia ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Najważniejszy według niej jest dodatek do warzyw. To odpowiednio dobrany koperek ma wpływ na to, czy ogórki nie zmi...
Ogórki małosolne to smak lata, z którego tak chętnie korzystamy. Podczas przygotowywania tych smakołyków należy wystrzegać się szczególnie jednego błędu. Dzięki temu ogórki wyjdą pyszne i chrupiące.
- Jak długo czekacie z rozpakowaniem walizki, gdy już wrócicie do domu z wakacji? - zapytał na TikToku dr Jason Singh. Lekarz wyjaśnia, dlaczego zwłoka może w tym wypadku okazać się zbawienna.
Właściwe przechowywanie jedzenia jest ważne przez cały rok, ale w upały nabiera szczególnego znaczenia. Oto sposób na poprawne przechowywanie wędliny, która – choć przeznaczona do dłuższego leżenia – często słabo znosi trzymanie w lodówce przez kilka...
W sierpniu sezon grzybowy nabiera rozpędu. Lada chwila lasy zaczną obdarowywać nas swoimi owocami w takiej ilości, że nie nadążymy ich mrozić, a co dopiero zjadać. Jak jednak poprawnie zakonserwować je w zamrażarce?