Właściwe przechowywanie jedzenia jest ważne przez cały rok, ale w upały nabiera szczególnego znaczenia. Oto sposób na poprawne przechowywanie wędliny, która – choć przeznaczona do dłuższego leżenia – często słabo znosi trzymanie w lodówce przez kilka dni.
Ogórki małosolne to smak lata, z którego tak chętnie korzystamy. Podczas przygotowywania tych smakołyków należy wystrzegać się szczególnie jednego błędu. Dzięki temu ogórki wyjdą pyszne i chrupiące.
- Jak długo czekacie z rozpakowaniem walizki, gdy już wrócicie do domu z wakacji? - zapytał na TikToku dr Jason Singh. Lekarz wyjaśnia, dlaczego zwłoka może w tym wypadku okazać się zbawienna.
W sierpniu sezon grzybowy nabiera rozpędu. Lada chwila lasy zaczną obdarowywać nas swoimi owocami w takiej ilości, że nie nadążymy ich mrozić, a co dopiero zjadać. Jak jednak poprawnie zakonserwować je w zamrażarce?
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Jak zapewnić pieczonemu mięsu odpowiednią miękkość i właściwą strukturę? Wszystko sprowadza się do odpowiedniej obróbki. Oto, jak zapewnić sobie, by pierś z kaczki była zawsze miękka i soczysta.
Wobec zbliżającej się jesieni chętnie eksperymentujemy z kiszonkami. Jednak kapusta, obok ogórków, należy do naszego stałego repertuaru. Doświadczeni raczej wiedzą, ale początkującym warto przypomnieć najczęstszy powód psucia się kapusty.
Zaskakujący początek pierwszego dziś ekstraklasowego spotkania. GieKSa bardzo szybko obejmuje prowadzenie, a to wszystko za sprawą nonszalancji Jagiellonii. Podopieczni Adriana Siemieńca chcą rozgrywać spokojnie od tyłu, ale jak widać nie zawsze im t...
To przedwczesny finał Euro 2024? W hitowym piątkowym meczu ćwierćfinałowym Niemcy podejmą Hiszpanów. Drużyna z Półwyspu Iberyjskiego jest rywalem, który wywołuje u naszych zachodnich sąsiadów sporo obaw. Mówi o tym w rozmowie z "Faktem" Andrzej Wilcz...