Jesienią i zimą znacznie częściej jemy kiszoną kapustę. I bardzo dobrze, bo ma świetny wpływ na odporność i poprawia trawienie. Lepiej jednak nie kupować jej na zapas i wiedzieć, jak rozpoznać, że jest zepsuta. Sygnały nie zawsze są oczywiste.
Czy biały nalot na kapuście jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, ponieważ brzmi: to zależy. Od czego? W głównej mierze od tego, czy mamy do czynienia z pleśnią, czy kożuchem fermentacyjnym. A to ma...
Czym jest biały nalot przypominający pianę widoczny na powierzchni miodu? Oznaką, że produkt się zepsuł? A może podejrzewasz, że producent dodał do niego konserwanty, aby przedłużyć jego trwałość? Nic z tych rzeczy.
Czekolady trudno sobie odmówić. Jednak, co robić, gdy widzimy biały nalot na tym smakołyku? Jeść, czy nie jeść? Tej kwestii warto się przyjrzeć bliżej.
Od kawy często zaczynasz dzień, potem pijesz ją w pracy, po obiedzie, na spotkaniu z koleżanką... kilka filiżanek dziennie na pewno się uzbiera. Ten napój ma wspaniały smak i właściwości pobudzające. Jednak zdarza się, że może zaszkodzić, zwłaszcza w...
Arbuzy wydają się wprost idealnymi owocami na lato. Są lekkie, szybko gaszą pragnienie, są bogate w witaminy i błonnik. Jednak nie każdy może je jeść. Czy wiesz, kiedy lepiej z nich zrezygnować?
Młoda kapusta to prawdziwy skarb, który warto włączyć do swojej diety. Ta soczysta i pełna witamin warzywa jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa. W przeciwieństwie do ciężkiej, zimowej kapusty kiszonej, młoda kapusta jest łatwa do strawi...
Ta surówka z kiszonej kapusty pasuje do niemal każdego dania. Zjesz ją ze smakiem dzięki wyjątkowemu dodatkowi. Zastąpisz nim olej, a surówka wyjdzie pyszie jak nigdy dotąd.
Prosty przepis na klasyk polskiej kuchni – golonkę wieprzową. Z nadejściem jesieni chętnie wracamy do takich ciężkich, sycących potraw. A wieprzowa goleń jest ich niekwestionowaną królową.
Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to potrawa z surowych warzyw. Jest jednak pewien rodzaj tego przysmaku, który występuje w wersji nie tak znowu surowej. Zasmażana kapusta kiszona to nieco zapomniany, ale doskonały dodatek do obiadu.
Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także tak zdrowa, że powinni sprzedawać ją w aptekach. Wystarczy połączyć kilka składników, by tak podrasować zwykłą surówkę z kiszonej kapusty, by zmieniła się nie do poznania. I niby mówi się, że dobrego nie t...