Muchomor czerwieniejący potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych pasjonatów grzybobrania. To wyjątkowy jadalny grzyb rosnący w polskich lasach, choć wymaga ostrożności. Nie tylko łatwo go pomylić z innymi muchomorami, ale też wymaga odpowiedniego przygotowania.
Jesienny wysyp grzybów właśnie się rozpoczął, w niektórych regionach jeden koszyk można napełnić w godzinę. Poszczególne regiony bardzo mocno obrodziły w grzyby, niemniej w większości lasów powinniśmy coś znaleźć i nie wyjść z pustymi rękami, a właśc...
Substancje psychodeliczne pozyskiwane z grzybów stają się potencjalnym lekiem na choroby psychiczne. Obiecujące są także metody leczenia dla zespołu jelita drażliwego i udaru mózgu. W centrum uwagi: psylocybina, która obok LSD jest najbardziej popula...
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.
Gąska zielonka budzi mieszane uczucia wśród miłośników grzybobrania. W Polsce można ją legalnie zbierać, choć w wielu krajach europy jest klasyfikowana jako grzyb trujący. Mykolodzy ostrzegają przed jej częstym spożywaniem.
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.
Na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia. Zwyczajny grzyb w bladożółtym kolorze z niepozornym trzonem. Kiedy go przekroisz lub ułamiesz, dowiesz się, dlaczego piaskowiec modrzak może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonego grzybiarza.
Sezon na grzyby wciąż trwa, gdyż lasy nieustająco pełne są różnorodnych okazów. Niestety zaraz obok smakowitych i jadalnych gatunków, znaleźć można również te trujące. Te swoim wyglądem zwodzą nawet doświadczonych grzybiarzy. Dobrze więc szczególnie...
Grzybobranie to jedna z ulubionych tradycji Polaków. Każdego roku miliony osób wyruszają do lasów w poszukiwaniu prawdziwków, podgrzybków czy kurek. Ale czy naprawdę znasz wszystkie ciekawostki o grzybach jadalnych? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź, czy j...
Polskie lasy są w tym roku dla grzybiarzy wyjątkowo łaskawe. Koszyki wypełniają się po brzegi, a internet pęka od zdjęć dorodnych borowików i podgrzybków. Internauci licytują się, kto zebrał najwięcej grzybów przerzucając się lokalizacjami, w których...
Mimo że jesień wciąż trwa w najlepsze, a miłośnicy leśnych zbiorów nadal masowo udają się na grzybobranie, leśnicy z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych we Wrocławiu nie mają dobrej wiadomości. Jak zauważają w facebookowym poście, wkrótce sezon na...