Najczęściej kisimy ogórki i kapustę. Jednak warto ukisić buraki. Jeszcze bardziej zyskają na wartościach i smaku. Będą nieocenionym dodatkiem do różnych dań obiadowych.
Ogórki kiszone to przysmak wielu Polaków. Niestety, nawet drobne błędy podczas kiszenia mogą zepsuć smak i konsystencję tych pysznych warzyw. Jak zatem uniknąć niesmacznych i sflaczałych ogórków? Ważny jest między innymi wybór soli. Podpowiadamy, jak...
Choć kiszenie ogórków wydaje się proste, drobne niedopatrzenia mogą znacząco wpłynąć na ich jakość. Jakich błędów unikać? Co zrobić, kiedy ogórki są mętne i gazują?
Wakacyjne wyjazdy w czasach dzieciństwa były okazją nie tylko do spędzania czasu z rodziną, ale również odkrywania smaków, których na co dzień w domach. Jednym z dań, które przygotowywała moja babcia, na co dzień mieszkanka jednej z podlaskich wsi, b...
Robisz przetwory na zimę? U mnie produkcja idzie pełną parą. Przyrządzam buraki do słoików, które są prawdziwym hitem. Przygotowałam tyle, że podzielę się ze znajomymi i krewnymi. Każdy zje ten zdrowy rarytas z apetytem.
Naleśniki z serkiem homogenizowanym to przepis, który na pewno stanie się twoim ulubionym. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, możesz cieszyć się pysznymi naleśnikami o każdej porze dnia.
Polskie lasy skrywają prawdziwe skarby – grzyby, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Choć w naszych lasach występuje wiele gatunków grzybów, tylko niektóre z nich są jadalne i war...
Jak przyrządzić smaczną i wartościową surówkę? Należy zetrzeć buraki i dodać równie zdrowy produkt. Taka surówka pasuje do wielu dań obiadowych. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut.
Buraki to nasz polski superfood, ale wciąż jemy ich za mało. Może dlatego, że trzeba je długo gotować? Na szczęście kilkugodzinny proces obróbki cieplnej możesz zdecydowanie skrócić. Warzywa będą miękkie już po niecałych 60 minutach i nie utracą wart...
Miód jest smacznym i zdrowym produktem, nadającym się do długiego przechowywania, jednak nie każde miejsce jest do tego odpowiednie. Wojciech Margowniczy, znany w sieci jako Pszczelarz z Wąchocka, podpowiada, gdzie trzymać miód, aby zachował swoje wł...