Ta przyprawa kojarzy się głównie z kuchnią śródziemnomorską, ale pasuje do wielu naszych rodzimych potraw. Przed świętami często dodajemy ją do pieczonych mięs. Jej aromatyczne igiełki to nie tylko dodatek do potraw, ale także skarbnica cennych substancji, które wzmacniają odporność, poprawiają traw...
Zwyczajna roślina czy zioło o wielkiej mocy? Wyróżnia się dobroczynnym działaniem. Ta roślina polecana jest dla poprawy zdrowia i urody, pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, działa wykrztuśnie, antybakteryjnie...
Pasztet z cukinii smakuje na ciepło i na zimno. Ten pyszny domowy wyrób zachwyca dzięki pewnemu składnikowi. Tajemnicą smaku pasztetu z cukinii jest przyprawa, którą dodaję do tego warzywnego smakołyku.
Prawdziwy cynamon był kiedyś tak cenny jak złoto. Teraz musi stawić czoła potężnemu rywalowi, który jest 10 razy tańszy, choć w dużych ilościach może być niezdrowy. Dlaczego cynamon ze Sri Lanki uważany jest za najlepszy na świecie? Jak go rozpoznać...
Gulasz galicyjski to aromatyczne i sycące danie, które idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Jego sekretem jest kminek, który dodaje potrawie wyjątkowego, korzennego smaku. To właśnie ta przyprawa, w połączeniu z odpowiednio dobranymi składnikami, tworzy...
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Zielone śliwki są znacznie mniej popularne od tych fioletowych, a szkoda. To niezwykłe owoce, które, oprócz tego, że doskonale nadają się na przetwory, mają mnóstwo wartości odżywczych. Świetnie wpływają na trawienie i pracę serca, a nawet potrafią...
Kozieradka, znana również jako fenegryka lub greckie siano, jest przyprawą o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Choć często pomijana na półce z przyprawami, warto zwrócić na nią uwagę. Może wspomagać trawienie, regulować poziom cukru we krwi i p...
Nadaje niepowtarzalnego, cytrusowego posmaku licznym potrawom i napojom przygotowywanym przez mieszkańców Indii, Tajlandii czy Wietnamu. Jednak trawa cytrynowa sprawdzi się także w polskiej kuchni. Jak ją ciekawie wykorzystać?
Często ich nie doceniamy, bo wydaje się nam, że grzyby hodowlane nie mają zbyt wielu wartości odżywczych. A to błąd. Do boczniaków warto się przekonać. Badania wykazują, że zarówno grzyby leśne, jak i hodowlane mogą służyć zdrowiu i lepiej nie zapomi...
Nie tylko dieta i sport mogą pomóc w redukcji wysokiego poziomu cholesterolu. Stosowanie odpowiednich ziół również przynosi ogromne korzyści. Poznaj naturalne wspomagacze.