Jak dobrze, że w Polsce jeszcze potrafimy lepić pierogi. To prawda, że jest z tym trochę pracy. Chociaż samo ciasto wymaga niewielkiej ilości składników, lepienie potrafi zająć dłuższą chwilę. Ale od czasu do czasu warto, bo domowe pierogi smakuje o...
Kocham pierogi bardziej niż cokolwiek innego. Najczęściej robię ruskie lub z serem. Ostatnio jednak odkryłam coś zupełnie innego. Pierogi wiejskie są tak wyjątkowe, że dołączyły do mojego menu. Robię je teraz tak często, że nie jestem w stanie tego z...
Z wierzchu wyglądają jak klasyczne pierogi, ale w środku czeka niespodzianka. To niewielki składnik, który całkowicie zmienia smak i zostaje w pamięci na długo.
Ciasto na pierogi według przepisu z 1920 roku? Dlaczego nie! Idealne proporcje zapewniają, że nasze pierogi nie rozgotują się podczas gotowania, będą miękkie w środku i delikatne. Mimo upływu lat wciąż nie wymyślono nic lepszego.
Początek sierpnia to idealny moment, by zrobić pierogi z jagodami. Te apetyczne leśne przysmaki w delikatnym cieście sprawią, że sięgniesz po kolejną porcję tych znakomitych pierogów. Jednak najpierw zrobisz je z przepisu babci. Jest on gwarancją nie...
Naleśniki ukraińskie skrywają w sobie popularny i uwielbiany miks białego sera, ziemniaków i smażonej cebuli. Jako że są to naleśniki, nie wymagają lepienia, a wystarczy stworzyć z nich niewielki rulonik, by zabrać się za pałaszowanie. To doskonały p...
Farsz to serce każdego pieroga. W cieście pierogowym można ukryć praktycznie wszystko – od mięsa, po produkty nabiałowe, warzywa i owoce. Sporym zaskoczeniem dla rodziny na pewno będzie urozmaicone nadzienie z ziemniaków i kilka innych składnik...
Jak zrobić pierogi z jagodami? Latem trudno o lepszy przysmak, ponieważ w sklepach i na targach mamy teraz ogromny wybór owoców sezonowych. Świeże jagody doskonale komponują się z ciastem na pierogi, a także z kwaśną śmietaną i cukrem. Przepis na tak...
Sernik na zimno sprawdzi się świetnie na letni deser. Poznaj niezwykle łatwy przepis i zaskocz swoich domowników. Ciasto zasmakuje im tak bardzo, że lepiej od razu zrób 2 blaszki. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka.
Gdy żar leje się z nieba, to warto przyrządzić lekki obiad na upały. Korzystam z tego przepisu i podaję młodą kapustę z dodatkami. Raz-dwa i smaczne danie trafia na mój stół.