Długoterminowe obserwacje naukowców udowodniły, że suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko demencji i choroby Alzheimera. Witamina ta jest szczególnie skuteczna w grupach wysokiego ryzyka, a jej odpowiednie przyjmowanie najlepiej łączyć z tłuszczami i innymi suplementami. Z uwagi na powszech...
W mediach i kolorowej prasie często pojawiają się nagłówki i porady rekomendujące zwiększenie ilości błonnika w diecie. Składnik ten ma za zadanie wspierać pracę jelit, zmniejszać poziom cholesterolu i wspomagać utratę masy ciała. Dietetycy przekonuj...
Cały aparat Białego Domu, w tym stały korpus dziennikarski, którzy mają stałe przepustki etc., kryli Bidena. Skoro kryli Bidena, co dla niektórych oznacza kryminał, bo oni mają obowiązek zawiadomienia Kongresu, gdyby prezydent nie mógł sprawować swoj...
Ta ryba koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie. W Polsce jest pomijana, a zawiera wiele cennych składników odżywczych takich jak: jod i selen. Im szybciej wprowadzisz ją do swojego menu, tym lepiej.
Mięso jemy często, a nawet zbyt często. Jednak, jeśli już po nie sięgamy, warto wybierać to zdrowe i wartościowe. Podpowiadamy, jakie mięso jest najzdrowsze. Przygotuj je nie tylko na obiad, bo naprawdę warto.
Witamina C – siła natury w codziennej suplementacjiWitamina C, znana jako nieoceniony strażnik zdrowia, pełni kluczową rolę w ochronie przed stresem oksydacyjnym, wspiera syntezę kolagenu i wzmacnia układ odpornościowy. Od cytrusów po brokuły – to na...
Czas odłożyć ciężkie, odżywcze kremy, które były niezbędne zimą i rozpocząć pielęgnację dostosowaną do wyższych temperatur. W zależności od tego, czy poszukujesz produktu, który nada twojej skórze piękny koloryt, intensywnie nawilży, zmniejszy widocz...
Jak udowodniło badanie opublikowane w czasopiśmie "AJCN", witamina D chroni przed biologicznym starzeniem się organizmu. Artykuł Witamina D chroni przed biologicznym starzeniem się organizmu pochodzi z serwisu Wszystko co najważniejsze.
Przyjmowanie dziennej dawki witaminy D może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i poprawić wyniki leczenia osób, u których zdiagnozowano tę chorobę – wynika z nowej metaanalizy. Analizując dane dotyczące ponad 1,3 mil...
Bób to warzywo strączkowe, które jest doskonałym źródłem białka roślinnego, a także aminokwasów, minerałów i witamin. Niestety, ta cenna zawartość przepada niekiedy w gotowaniu. Jak więc przyrządzać bób, by zachował jak najwięcej składników odżywczyc...