To była niespokojna noc przy ulicy Marszałkowskiej 58 w Warszawie. W piątek (17 października) po godzinie 23.00 w jednym z mieszkań na czwartym piętrze odbywała się głośna impreza. W pewnym momencie mieszkańcy kamienicy mieli już dość i wezwali polic...
Po północy policjanci ze Śródmieścia interweniowali w kamienicy przy ul. Marszałkowskiej 58, gdzie na 5. piętrze trwała głośna impreza. W trakcie dojazdu innej załogi doszło do zderzenia radiowozu OPP z samochodem przewozu osób na skrzyżowaniu Marsza...
Choć składniki mogą wydawać się zwyczajne – ot, kurczak, papryka, cebula czy ziemniaki – w istocie mamy tu do czynienia z daniem, które śmiało mogłoby trafić na restauracyjne karty. Kukurydziany kurczak, pieczony ze skórą, zyskuje soczystość i złotą...
Zupa krem, która pozornie wygląda na prostą, w rzeczywistości kryje w sobie bogactwo warstw i smaków. Słodycz pieczonej papryki łączy się tu z delikatnością soczewicy, której obecność zagęszcza całość i nadaje jej aksamitnej konsystencji. Aromat węd...
Choć szaszłyki kojarzą się na ogół z letnimi biesiadami, w rękach Mateusza Gesslera nabierają bardziej wyrafinowanego charakteru. Bazą staje się antrykot - mięso o wyrazistym smaku i marmurkowej strukturze - zamarynowany w japońskim sosie teriyaki,...
Choć łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb w większości kuchni świata, w wersji Mateusza Gesslera nabiera zupełnie innego charakteru. Podany nie jako filet, lecz w formie steku ze skórą, łączy się tu z makaronem orzo - ziarnistym, śródziemnomorski...
Choć schab z boczkiem kojarzy się raczej z ciężką, swojską kuchnią, w tej odsłonie Mateusz Gessler dodaje mu góralskiego sznytu. Oscypek, zapieczony na mięsie i boczku, wprowadza wyrazisty, dymny aromat, żurawina przełamuje całość owocową słodyczą, a...
W sobotni poranek w kuchni "halo tu polsat" Mateusz Gessler proponuje klasyk w nowoczesnym wydaniu - zapiekankę na chrupiącej bagietce z aromatycznym farszem pieczarkowym, kremowym beszamelem i delikatnym serem port salut. Całość wieńczy obowiązkowy...
Wołowina z antrykotu duszona w aromatycznym sosie pomidorowym z kukurydzą, kuminem i ostrą papryką, chrupiący boczek, świeże warzywa i cheddar zamknięte w pszennej tortilli - to połączenie, które zyskuje dodatkowy charakter w interpretacji Mateusza G...
Sycąca zupa ziemniaczana pachnąca wędzoną kiełbasą - jesienią i zimą to idealny obiad, który wystarcza za dwa dania. Przepis Mateusza Gesslera jest nie tylko wyjątkowo prosty i szybki, ale też wyjątkowy w smaku. A sekretem doprawienia jego ziemniacza...