Idealne do barszczu na święta, ale nie tylko. Te drożdżowe paszteciki świetnie smakują całą zimę, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Przepis Karoliny Stolarskiej-Bigos jest niezawodny - ciasto zawsze wyrasta, a formowanie wypieków to przysłowiowa "bułka z masłem". Dwa farsze to podwójna rad...
W większości przypadków słowo "wypiek" niemal bezwiednie przywodzi na myśl skojarzenia ze słodyczą - unikalne punkty cukierniczego odniesienia odnaleźć można zaś w bez mała każdej kulturze kulinarnej globu. Tuż obok słodkiej tradycji funkcjonuje jedn...
Jurek Sobieniak dzieli się sprawdzonym, rodzinnym przepisem na pyszne rogaliki według przepisu cioci Jadzi. Puszyste ciasto wypełnione słodkimi powidłami i polane lukrem sprawi, że każdy dom wypełni się aromatem świeżego pieczywa.
Racuszki drożdżowe z tartym jabłkiem to rewelacyjny pomysł na śniadanie lub na kolację dla całej rodziny. Przepis jest prosty i sprawdzony, a racuszki można śmiało spakować dzieciom do szkoły.
Sezon na cynamonki trwa w najlepsze. Jeśli jednak masz już dość tych słodko-korzennych bułeczek drożdżowych, to zrób o niebo lepsze słodkości. Różnica tkwi w nadzieniu - obłędny, pistacjowy krem z dodatkiem malin tworzy połączenie, któremu naprawdę t...
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie to postaw na domowe kajzerki. Przepis jest banalnie prosty i szybki. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie chwilę i już po kilkunastu minutach możesz cieszyć się niebywałą chrupkością i niebanalnym s...
Dom pachnący świeżo upieczonym ciastem drożdżowym to jedna z najprzyjemniejszych wizji, jaką można wysnuć. Chcąc przygotować mięciutki jak chmurka wypiek, wystarczy przestrzegać pewnych zasad. Nawet po kilku dniach będziesz zachwycać się delikatnym s...
Jeśli szukasz słodkiego deseru, który odnajdzie się na świątecznym stole, a nie jest tak oczywisty jak sernik czy makowiec, idealnym wyborem będą niewielkie, słowackie ciasteczka bobalki. Otoczone miodem i makiem wspaniale oddają bożonarodzeniowego d...