Karp od lat uchodzi za niekwestionowanego klasyka świątecznego stołu, jednak coraz więcej osób poszukuje smaczniejszych i wygodniejszych w przygotowaniu alternatyw. Warto zwrócić uwagę na rybę, która na co dzień niestety zbyt często jest przez nas omijana. Zachwyca ona nie tylko delikatnym smakiem,...
Była bohaterką obiadów w barach mlecznych, a na rodzinnych stołach znikała szybciej niż schabowy. Choć dziś mało kto o niej pamięta, to właśnie ta ryba podbiła kuchnię PRL-u. Jest delikatna, soczysta i prawie bez ości.
Małe, niepozorne ryby, które można zjeść w całości, a przy tym dostarczają więcej wapnia niż szklanka mleka. Nie trzeba ich filetować, są tanie, zdrowe i możesz je jeść kilka razy w tygodniu bez obaw. A w prostym sosie lub paście kanapkowej smakują t...
Delikatne mięso, subtelny smak i czystość antarktycznych wód – to właśnie nototenia, ryba o wyjątkowych walorach kulinarnych. Choć pochodzi z lodowatych rejonów południa, świetnie sprawdza się w codziennej kuchni. Lekka, zdrowa i łatwa w przygotowani...
Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w kwasy omega-3 i białko. Eksperci zalecają jej regularne spożywanie, ale warto zwrócić uwagę na zawartość rtęci. Ryba ta może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego.
Czy karpia na Wigilię można przygotować wcześniej? Jak najbardziej i Tomasz Strzelczyk ma na to sprawdzony przepis. W nagraniu na YouTubie dzieli się trikiem na smażenie ryby, który można wykorzystać także w tradycyjnej formie podawania karpia.
Jak przygotować karpia na Wigilię? Najlepiej wie to Magda Gessler, która od lat namawia Polaków do odkrywania kulinarnych tradycji. Restauratorka, znana z przywiązania do jakości i dbałości o detale, również w przypadku wigilijnego karpia stawia na s...
Ryby z niewielką liczbą ości to jedna z najlepszych opcji na wigilię. W ten sposób zyskujesz pewność, że przy stole nikt się nie skrzywi, a dzieci będą mogły spokojnie i samodzielnie zjeść świąteczny posiłek. Podpowiadamy, które gatunki mają najmniej...
Szukasz ryby, która jest delikatna w smaku, lekka, zdrowa, a do tego nie ma intensywnego zapachu? Czarny dorsz to prawdziwy hit ostatnich miesięcy. Jest tani, łatwo dostępny i doskonały zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół. Sprawdź, dlaczego...
Dziś nie wyobrażamy sobie Wigilii bez karpia, ale dawniej na świątecznych stołach królowała zupełnie inna ryba. Jesiotr, niezwykle ceniony w dawnej kuchni polskiej, był symbolem luksusu i wykwintności. Podawano go pieczonego, w galarecie albo w sosie...
Wiele osób nie lubi karpia. Konsumenci narzekają najbardziej na mulisty smak, ale jest coś, co wyprowadzi z równowagi nawet samego świętego. Chodzi o ości, których w tej rybie jest pełno. Czasem trudno ich się pozbyć.