Ogórki kiszone – któż ich nie lubi? Chociaż są dostępne w sklepach przez cały rok, to nie dorównują tym domowym. Są niskokaloryczne, chrupiące i smaczne. W sezonie na świeże ogórki gruntowe warto zrobić przetwory na zimę. Wyraziste w smaku kiszeniaki nadają się na zupę, do sałatek i jako zagry...
Przygotowując składniki na leczo, skupiamy się na wyborze papryki i dobrej kiełbasy. Jednak równie ważną rolę odgrywa tłuszcz, na którym smażymy warzywa. Węgrzy przygotowują leczo na smalcu z wytopionej słoniny. To baza, dzięki której potrawa nabiera...
Obok knedlików i smażonego sera, miejsce na podium z przysmakami kuchni czeskiej zajmuje również kulajda. Niektórzy porównują ją do zupy koperkowej, ale nic bardziej mylnego – to zupełnie inna potrawa. Pachnie grzybami leśnymi, jest kremowa smaku, a...
380 osób jednocześnie kisiło ogórki w Rozgartach koło Torunia. Przygotowali ponad 2100 słoików. W ten sposób został ustanowiono nowy rekord Polski.Impreza cieszyła się sporym zainteresowaniem, a jej uczestnicy zdradzili naszemu reporterowi swoją spra...
Sezon na ogórki gruntowe trwa, ale na rynkach hurtowych wyraźnie ich brakuje. Portal SadyOgrody.pl wyjaśnia, skąd te niedobory i jak wpływają one na ceny.
Klasyczne kiszone i konserwowe znają wszyscy, ale ogórki po meksykańsku to coś zupełnie innego. Pikantne, słodko-kwaśne, z czosnkiem, chili i aromatyczną zalewą – idealne jako dodatek do obiadu, grilla albo po prostu na kanapkę. To jeden z tych przep...
Najnowsze ceny ogórków gruntowych osiągają nawet 10 zł/kg. Sprawdź, gdzie oferuje się najwyższe stawki za to warzywo. Artykuł Najnowsze ceny ogórków gruntowych – nawet 10 zł/kg pochodzi z serwisu AgroFakt.pl.
Bez ogórków kiszonych ciężko wyobrazić sobie kuchnię. To przekąska bardzo lubiana przez Polaków. Jest świetnym dodatkiem do surówek, kanapek czy zup. Jeśli kisiłeś ogórki, pewnie wiesz, że sporym wyzwaniem jest uzyskanie idealnej chrupkości. Nikomu z...
Kupujący na bazarach i targowiskach przecierają oczy ze zdumienia. Mamy sam środek lata, tymczasem za kilogram ogórków trzeba zapłacić w detalu kilkanaście złotych. Sprzedający mówią wprost, że takiego sezonu ogórkowego jeszcze nie mieli. Winny jest...
Chcesz, aby twoje ogórki kiszone w tym roku zachwycały smakiem i aromatem? Sekret tkwi w jednym składniku – polskim czosnku. Sprawdź, jak podkręca smak ogórków i w jakich proporcjach uszyć go do kiszenia.
Plantacja ogórków została spustoszona przez chorobę, więc pozbyłeś się popsutych plonów i resztek roślin? Na tym twoja misja w warzywniku się nie kończy. Pamiętaj, że ziemia, na której ogórki rosły przez wiele tygodni, jest cały czas skażona. Jeśli n...