Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia.
Oto przepis na przetwory z nietypowym dodatkiem. Ananas zawekowany na zimę razem z ogórkami pokaże swoje całkiem nowe oblicze. Wpłynie też na smak ogórków, dając w efekcie bardzo ciekawe zestawienie.
Poranek bez kawy? Niewyobrażalne, bo tylko ten napój wielu stawia na nogi. Okazuje się jednak, że nie każda jest zdrowa. Z jednym dodatkiem będzie szkodliwa i niezdrowa dla organizmu. Dowiedz się, czego unikać i jak zastąpić szkodliwy dodatek.
Mięso mielone wiele zniesie. Jednak nie każdy dodatek nadaje się do kotletów mielonych. Warto zwrócić uwagę na składniki, które tradycyjnie wchodzą w skład tego przysmaku.
Jest stale obecny w naszych lodówkach. Niestety, po jakimś czasie staje się także rezydentem naszych arterii krwionośnych. Choć to tradycyjna pozycja kulinariów, lepiej ograniczyć jej obecność w potrawach.
Mimo że zachwalane i polecane nie powinny znajdować się w diecie każdego. Istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania ogórków kiszonych. Zobacz, kto nie powinien ich jeść.
Z pewnością zastanawia cię biały osad zgromadzony na świeżej kiszonce lub niepokoi gazująca zawartość słoika z kiszonymi ogórkami. Niektórzy mogli też zauważyć biały kożuch, który przypominać może pleśń. Czy są to objawy zepsucia produktu? Po jakie o...
Jeśli nasiona kolendry kojarzą ci się jedynie z domowymi przetworami, najwyższy czas to zmienić. Mimo że smakiem i aromatem odbiegają od popularnych liści, mogą świetnie podkręcić smak wielu dań, a nawet wynieść je na zupełnie inny poziom. To jednak...
Niektórych odrzuca intensywny zapach i smak wody z kiszonych ogórków, ale dla wielu to prawdziwy rarytas, a nawet ta lepsza cześć kiszonki. I mimo że zarówno ogórki, jak i woda, w której się kisiły to źródło cennych związków, to należy spojrzeć na ni...
Czy wiesz, że smak kiszonych ogórków zależy także od wody, z której przygotowujesz roztwór? Jeden błąd może wiele kosztować. Dlatego dowiedz się, jakiej wody nie używać i jakich jeszcze błędów nie popełniać. Dzięki temu górki kiszone wyjdą doskonałe...
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Zwykle robimy je z dodatkiem liści porzeczki lub dębu. Jednak warto sięgnąć po sposób Magdy Gessler na tę kiszonkę. Znana restauratorka do kiszenia ogórków wykorzystuje liście, które znajdziesz w niejednym ogrodzie...