Babcine mądrości od lat głoszą, że pietruszka to samo zdrowie. Tymczasem naukowcy umieścili ją na liście najbardziej trujących roślin świata. Czy to oznacza, że powinniśmy natychmiast wyrzucić pęczek natki z kuchni?
Ilość odsłon: 3
źródło: https://g.pl/news/7,187452,32393163,babcia-dodaje-ja-do-rosolu-a-naukowcy-nazywaja-trucizna-wygrala.html
dodano: 2025-11-15 19:00:45
Inne znaleziska:
Makłowicz dodaje to do rosołu. Wielu łapie się za głowę, ale ten składnik robi robotę
top.pl
Większość z nas gotuje rosół na kurczaku lub wołowych kościach, ale Robert Makłowicz sięga po składnik, który wywołuje zdziwienie, zwłaszcza u tradycjonalistów. Chociaż jest dość nietypowy, to właśnie on nadaje wywarowi niezwykłej głębi, lekko słodka...
top.pl, 2025-09-24 12:44:13
2025-09-24 12:44:13
Prawie każdy dodaje do rosołu albo duszonego mięsa. Oto jak naprawdę wpływa na zdrowie
pysznosci.pl
Małe, brązowe kulki pachną jak mieszanka cynamonu, goździków i pieprzu, a ich dodatek potrafi odmienić nawet najprostsze danie. Ziele angielskie intryguje smakiem, a przy tym wspiera trawienie i odporność. Poznaj sekrety tej przyprawy i sprawdź, dlac...
pysznosci.pl, 2025-11-07 20:45:30
2025-11-07 20:45:30
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
pysznosci.pl
Klasyczne placki ziemniaczane mają całą rzeszę fanów, ale niestety nie są pozbawione wad. Często wręcz ociekają tłuszczem, a odsączanie ich na papierowym ręczniku po usmażeniu nie przynosi zadowalającego efektu. Na szczęście wystarczy dodać do masy j...
pysznosci.pl, 2025-09-07 15:42:04
2025-09-07 15:42:04
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
pysznosci.pl
Kto uważa, że przygotowanie ciasta na pierogi jest banalnie proste, ten chyba nigdy w życiu nie lepił pierogów. Proste są tylko składniki, bo to właściwie tylko mąka i woda, ale to jedynie teoria. W praktyce warto dodać jeszcze jeden składnik, który...
pysznosci.pl, 2025-09-12 12:12:09
2025-09-12 12:12:09
Magda Gessler dodaje do ziemniaków. Moja babcia złapałaby się za głowę, gdyby to widziała
pysznosci.pl
Puree Magdy Gessler to zupełnie nowe spojrzenie na ziemniaki. Restauratorka zdradziła swój sposób na aksamitną, aromatyczną masę, której sekret tkwi w nietypowym dodatku. Moja babcia nigdy by nie pozwoliła, by ten produkt trafił do tłuczonych ziemnia...
pysznosci.pl, 2025-09-14 13:12:10
2025-09-14 13:12:10
Do rosołu dorzucam kontrowersyjny składnik. Wielu na sam widok kręci nosem
pysznosci.pl
W niedzielne południa klatki schodowe wypełnia aromat domowego rosołu. W garnkach pojawia się od lat, a mimo to nie znam osoby, której by się znudził. W szczególności, gdy podać go można z różnymi dodatkami, również tymi nietypowymi.
pysznosci.pl, 2025-07-27 09:18:03
2025-07-27 09:18:03
Ciocia pokazała mi trik z warzywami do rosołu. Zupa wychodzi lepsza niż w ekskluzywnej restauracji
pysznosci.pl
Rosół to kulinarna duma polskiej kuchni – klasyk, który króluje na niedzielnych stołach i rodzinnych spotkaniach. Mimo że składniki są wszystkim dobrze znane, wystarczy jeden prosty trik, by ta zupa smakowała jak z najlepszej restauracji.
pysznosci.pl, 2025-08-23 11:22:04
2025-08-23 11:22:04
W Portugalii gotują na każde święta zamiast rosołu. Cudownie rozgrzewa i przywraca siły
pysznosci.pl
W Portugalii na świątecznym stole próżno szukać rosołu. Zamiast niego króluje aromatyczna Canja de Galinha, czyli rozgrzewająca zupa z kurczakiem, makaronem i miętą, która nie tylko syci, ale też stawia na nogi po chorobie.
pysznosci.pl, 2025-08-24 14:15:05
2025-08-24 14:15:05
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w tempie gotowania. Ten trik znają wszystkie śląskie gospodynie
polsat.pl
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w sposobie gotowania zupy. I Ślązaczki dobrze o tym wiedzą. Dlatego, gdy przygotowują to danie na niedzielę czy święto, ogromną wagę przywiązują do rodzaju mięsa, odpowiedniej mocy ognia pod garnkiem,...
polsat.pl, 2025-09-08 11:53:06
2025-09-08 11:53:06
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
pysznosci.pl
Rosół to prawdziwy król polskich zup – aromatyczny, rozgrzewający i podawany od pokoleń na niedzielnych stołach. Każdy ma na niego własny sposób: jedni dodają więcej warzyw, inni wolą długo gotować mięso, a jeszcze inni eksperymentują z przyprawami....
pysznosci.pl, 2025-09-14 14:41:16
2025-09-14 14:41:16