W niedzielne popołudnie w wielu polskich domach unosi się zapach domowego rosołu. Jest tak popularny, że wiele osób zna jego przepis na pamięć. Jednak nie każdy pamięta o pewnym dodatku, który kiedyś był niemal tak oczywistym składnikiem jak włoszczyzna czy porcja mięsa.
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w sposobie gotowania zupy. I Ślązaczki dobrze o tym wiedzą. Dlatego, gdy przygotowują to danie na niedzielę czy święto, ogromną wagę przywiązują do rodzaju mięsa, odpowiedniej mocy ognia pod garnkiem,...
W czasach PRL-u nasze babcie potrafiły wyczarować smaki, które dziś wydają się niemal magiczne. Jednym z sekretów była uniwersalna przyprawa – pieprz ziołowy. To mieszanka ziół i przypraw, która potrafi podbić smak niemal każdego dania, od mięs i zup...
Kiedyś w Polsce ta przyprawa powszechnie była ceniona za swoje prozdrowotne właściwości. Dzisiaj nieco mniej wykorzystywana, wciąż słynie ze swojego działania w czasie przeziębień czy też problemów z układem trawiennym. Warto się nad nią nieco dłużej...
Ubijanie piany z białek, cerowanie na czas, ale też... szukanie igły w stogu siana – między innymi z takimi zadaniami będą musiały się zmierzyć uczestniczki konkursu na „Najlepszą Gospodynię Województwa Świętokrzyskiego – Serce Domu, Dusza Wsi 2025”....
Z wilgocią na ścianach mierzy się wielu mieszkańców bloków, jak i domów jednorodzinnych. Jest to zatem powszechny problem, a jego skutki mogą być szacowne. Grzyb wygląda potwornie, ale to nic w porównaniu z innymi konsekwencjami, takimi ze sobą niesi...
W województwie lubelskim działa aż 1959 Kół Gospodyń Wiejskich (KGW). Dziś ich członkinie obchodzą swoje święto – Dzień Kobiet Wiejskich. Z tej okazji 320 gospodyń z 90 lubelskich kół spotkało się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym. W uroczystości wz...
W niedzielne południa klatki schodowe wypełnia aromat domowego rosołu. W garnkach pojawia się od lat, a mimo to nie znam osoby, której by się znudził. W szczególności, gdy podać go można z różnymi dodatkami, również tymi nietypowymi.
Rosół to kulinarna duma polskiej kuchni – klasyk, który króluje na niedzielnych stołach i rodzinnych spotkaniach. Mimo że składniki są wszystkim dobrze znane, wystarczy jeden prosty trik, by ta zupa smakowała jak z najlepszej restauracji.
W Portugalii na świątecznym stole próżno szukać rosołu. Zamiast niego króluje aromatyczna Canja de Galinha, czyli rozgrzewająca zupa z kurczakiem, makaronem i miętą, która nie tylko syci, ale też stawia na nogi po chorobie.
Rosół to prawdziwy król polskich zup – aromatyczny, rozgrzewający i podawany od pokoleń na niedzielnych stołach. Każdy ma na niego własny sposób: jedni dodają więcej warzyw, inni wolą długo gotować mięso, a jeszcze inni eksperymentują z przyprawami....