W niedzielne popołudnie w wielu polskich domach unosi się zapach domowego rosołu. Jest tak popularny, że wiele osób zna jego przepis na pamięć. Jednak nie każdy pamięta o pewnym dodatku, który kiedyś był niemal tak oczywistym składnikiem jak włoszczyzna czy porcja mięsa.
Ilość odsłon: 4
źródło: https://pysznosci.pl/kiedys-gospodynie-dodawaly-do-rosolu-za-kazdym-razem-jak-nic-podbija-smak-zupy,7222398223825792a
dodano: 2025-11-16 12:18:10
Inne znaleziska:
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w tempie gotowania. Ten trik znają wszystkie śląskie gospodynie
polsat.pl
Sekret idealnie klarownego rosołu tkwi nie tylko w sposobie gotowania zupy. I Ślązaczki dobrze o tym wiedzą. Dlatego, gdy przygotowują to danie na niedzielę czy święto, ogromną wagę przywiązują do rodzaju mięsa, odpowiedniej mocy ognia pod garnkiem,...
polsat.pl, 2025-09-08 11:53:06
2025-09-08 11:53:06
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
pysznosci.pl
W czasach PRL-u nasze babcie potrafiły wyczarować smaki, które dziś wydają się niemal magiczne. Jednym z sekretów była uniwersalna przyprawa – pieprz ziołowy. To mieszanka ziół i przypraw, która potrafi podbić smak niemal każdego dania, od mięs i zup...
pysznosci.pl, 2025-09-11 06:14:10
2025-09-11 06:14:10
Babcie dodawały go do herbaty. Pomaga, gdy dopada nas przeziębienie
top.pl
Kiedyś w Polsce ta przyprawa powszechnie była ceniona za swoje prozdrowotne właściwości. Dzisiaj nieco mniej wykorzystywana, wciąż słynie ze swojego działania w czasie przeziębień czy też problemów z układem trawiennym. Warto się nad nią nieco dłużej...
top.pl, 2025-11-14 16:33:23
2025-11-14 16:33:23
Gospodynie z regionu powalczą o tytuł najlepszej
radiokielce.pl
Ubijanie piany z białek, cerowanie na czas, ale też... szukanie igły w stogu siana – między innymi z takimi zadaniami będą musiały się zmierzyć uczestniczki konkursu na „Najlepszą Gospodynię Województwa Świętokrzyskiego – Serce Domu, Dusza Wsi 2025”....
radiokielce.pl, 2025-07-25 18:16:05
2025-07-25 18:16:05
Likwiduje grzyba ze ściany w 1 minutę. Kosztuje 3 zł, gospodynie ją kochają
shareinfo.pl
Z wilgocią na ścianach mierzy się wielu mieszkańców bloków, jak i domów jednorodzinnych. Jest to zatem powszechny problem, a jego skutki mogą być szacowne. Grzyb wygląda potwornie, ale to nic w porównaniu z innymi konsekwencjami, takimi ze sobą niesi...
shareinfo.pl, 2025-08-28 12:31:07
2025-08-28 12:31:07
KGW to potęga. Dziś gospodynie mają swoje święto
dziennikwschodni.pl
W województwie lubelskim działa aż 1959 Kół Gospodyń Wiejskich (KGW). Dziś ich członkinie obchodzą swoje święto – Dzień Kobiet Wiejskich. Z tej okazji 320 gospodyń z 90 lubelskich kół spotkało się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym. W uroczystości wz...
dziennikwschodni.pl, 2025-10-23 21:01:20
2025-10-23 21:01:20
Do rosołu dorzucam kontrowersyjny składnik. Wielu na sam widok kręci nosem
pysznosci.pl
W niedzielne południa klatki schodowe wypełnia aromat domowego rosołu. W garnkach pojawia się od lat, a mimo to nie znam osoby, której by się znudził. W szczególności, gdy podać go można z różnymi dodatkami, również tymi nietypowymi.
pysznosci.pl, 2025-07-27 09:18:03
2025-07-27 09:18:03
Ciocia pokazała mi trik z warzywami do rosołu. Zupa wychodzi lepsza niż w ekskluzywnej restauracji
pysznosci.pl
Rosół to kulinarna duma polskiej kuchni – klasyk, który króluje na niedzielnych stołach i rodzinnych spotkaniach. Mimo że składniki są wszystkim dobrze znane, wystarczy jeden prosty trik, by ta zupa smakowała jak z najlepszej restauracji.
pysznosci.pl, 2025-08-23 11:22:04
2025-08-23 11:22:04
W Portugalii gotują na każde święta zamiast rosołu. Cudownie rozgrzewa i przywraca siły
pysznosci.pl
W Portugalii na świątecznym stole próżno szukać rosołu. Zamiast niego króluje aromatyczna Canja de Galinha, czyli rozgrzewająca zupa z kurczakiem, makaronem i miętą, która nie tylko syci, ale też stawia na nogi po chorobie.
pysznosci.pl, 2025-08-24 14:15:05
2025-08-24 14:15:05
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
pysznosci.pl
Rosół to prawdziwy król polskich zup – aromatyczny, rozgrzewający i podawany od pokoleń na niedzielnych stołach. Każdy ma na niego własny sposób: jedni dodają więcej warzyw, inni wolą długo gotować mięso, a jeszcze inni eksperymentują z przyprawami....
pysznosci.pl, 2025-09-14 14:41:16
2025-09-14 14:41:16