Myślisz, że więcej białka to zawsze lepiej? Eksperci ostrzegają, że nadmiar może prowadzić do tycia, problemów zdrowotnych i sabotażu twoich treningów. Sprawdź, ile białka naprawdę powinieneś jeść – i kiedy możesz przesadzić.
Wiemy, że spożywanie soli w nadmiernych ilościach może być szkodliwe dla serca, ale okazuje się, że ten składnik diety może mieć także negatywny wpływ na jeden z naszych zmysłów. Według nowego badania, częste dodawanie soli do posiłków wiąże się ze z...
Jak podaje "New York Times", jeszcze w latach 60. serwatkę wylewano do rzek lub podawano świniom. Dziś, jak zauważa konsultant branży mleczarskiej Mike McCully, "są momenty, w których to ser staje się produktem ubocznym produkcji serwatki". Serwatka...
Badania nad białkiem ADSL, różniącym się między ludźmi a Neandertalczykami, mogą rzucić światło na ich wyginięcie. Eksperymenty na myszach sugerują, że zmiany te mogły wpłynąć na zachowanie naszych przodków.
Są osoby, które dodają do ziemniaków jakikolwiek nabiał, który akurat znajduje się w lodówce. Osoby na diecie wysokobiałkowej znają tylko jeden słuszny dodatek. Miłośnikom purée ziemniaczanego nie jest wszystko jedno.
Żywienie białkowe krów mlecznych od dziesięcioleci stanowi centralny punkt zainteresowania zootechników i żywieniowców. Jeszcze niedawno podstawowym kryterium oceny dawki była zawartość białka ogólnego.
Chude białko od dawna króluje na listach dietetycznych hitów. Dwa najczęściej wymieniane źródła tego składnika to pierś z kurczaka i jej roślinny odpowiednik – tofu. Ale które z nich jest zdrowsze? Czy istnieje jednoznaczny zwycięzca w tej rywalizacj...
Miłorząb dwuklapowy jest jednym z najbardziej niezwykłych drzew na Ziemi. Chociaż pamięta czasy dinozaurów, to wciąż możemy go spotkać w wielu parkach, ogrodach i miastach na całym świecie. Jego liście pięknie złocą się jesienią, a nasiona mają cenne...
Popularne jednorazowe butelki PET i słodzone napoje w kartonikach to rozwiązanie problematyczne. Pierwszych nie powinniśmy używać wielokrotnie, drugie dostarczają głównie cukru. Rosnąca popularność bidonów wielorazowych to racjonalna odpowiedź na wsp...
Jesz zdrowo, a waga stoi w miejscu? Winowajcą może być twój zegar biologiczny. Badania pokazują, że pora posiłku może być równie ważna jak to, co masz na talerzu.