Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu chcą opracować polską odmianę imbiru. Mogłaby ona być uprawiana m.in. w województwach dotkniętych suszą, w gospodarstwach zajmujących się kukurydzą czy ziemniakami. „Polski imbir” będzie bardziej delikatny w smaku w porównaniu do azjatyckiego.
Imbir to dziś powszechnie dostępna przyprawa, być może opatrzył się nam tak, że zapomnieliśmy o jego istnieniu oraz niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych. A byłoby szkoda, bo kłącze imbiru to prawdziwa skarbnica składników, które zbawiennie wp...
W sklepach spożywczych można znaleźć imbir w proszku i całe kłącze. Ten pierwszy jest chętniej wybierany, ale drugi też ma amatorów. Szlachetnej przyprawy można używać do deserów, napojów, przetworów owocowych czy dań mięsnych. Zaostrza ich smak i cz...
Imbir to przyprawa, którą często kupujemy z myślą o herbacie lub daniu, ale już po kilku dniach na blacie zaczyna się marszczyć, wysychać i pleśnieć. Tymczasem istnieje prosty sposób, by zachował świeżość przez wiele tygodni, a nawet miesięcy.
Imbir to mój kuchenny niezbędnik – dodaję go do herbaty, zup i sosów. Problem w tym, że szybko więdnie i pleśnieje. Po wielu próbach znalazłem sposób, dzięki któremu imbir pozostaje jędrny i pełen aromatu przez tygodnie. Wystarczy jeden prosty trik,...
Uprawa imbiru w Polsce to coś więcej niż ciekawostka. To krok w stronę bardziej różnorodnego, nowoczesnego i odpornego na zmiany klimatu rolnictwa. Wierzę, że z pasją naszego zespołu ten cel jest realny, mówi profesor Piotr Szulc z Uniwersytetu Przyr...
Nikodem Rozbicki podbił i złamał już niejedno kobiece serce. Temat jego skomplikowanego życia uczuciowego zdominował wywiad radiowy, jakiego udzielił w ostatnim czasie. Aktor wyjaśnił w nim, co jego zdaniem było głównym powodem zakańczania relacji mi...
Prezydent Karol Nawrocki w pełnym złośliwości wpisie na X wyraził zaniepokojenie stanem szefa polskiej dyplomacji Radosława Sikorskiego. Wymiana uszczypliwości, dotyczących tego, kto fotografuje się z kim i na jakim tle, wciąż trwa. I niestety, nie p...
Winorośl to roślina wymagająca. Choć potrafi przetrwać wiele, to jednak wrażliwie reaguje na każdy błąd człowieka. Jeśli gleba zostanie wyjałowiona, jeśli podleje się ją zbyt chemicznie, jeśli przesuszy się ziemię albo dopuści do erozji – roślina odp...
Po latach niełaski konopie włókniste wracają na polskie pola. Czy ostatnia zmiana przepisów jeszcze bardziej wzmocni popularność uprawy tej rośliny? Artykuł Dlaczego warto uprawiać konopie włókniste? Nowe przepisy i dane pochodzi z serwisu AgroFakt.p...